Aangesloten bij:
Aim4
17 juli 2012

Parttime-controller voor het MKB is noodzaak (deel 1)

Onlangs werd ik gebeld door een collega-interim financieel manager die een opdracht als controller heeft aangenomen bij een MKB-bedrijf voor twee dagen per week in het oosten van het land. Het bedrijf staat er financieel niet heel best voor en heeft onlangs nog een grote investering gedaan. Mijn collega wilde eens sparren met mij over de gang van zaken bij dit bedrijf.

We kwamen tot de conclusie dat dit bedrijf een aantal klassieke fouten maakt op het gebied van financiële aansturing, rapportages en het uitgeven van geld (terwijl de bodem van de bankrekening in zicht komt). In dit eerste deel ga ik in op de financiële aansturing.

Sturen op financiën kan op korte termijn direct tot resultaten leiden met relatief eenvoudige ingrepen. In dit bedrijf zijn de financiële problemen ontstaan door:

1 het ontbreken van een strak debiteurenbeleid: hoe langer gewacht wordt met het innen van vorderingen, hoe minder geld beschikbaar is;

2 vertegenwoordigers geven makkelijk kortingen: met het geven van kortingen maak je snel vrienden, maar op de langere termijn is het lastig om deze kortingen weer terug te draaien en dat is niet goed voor je marge;

3 de voorraad was hoog ten opzichte van de doorlooptijd: duidelijke afspraken over snelle levertijden met leveranciers leiden tot minder hoge voorraden waardoor je minder geld hoeft uit te geven;

4 de processen zijn niet efficiënt ingericht: mensen handelen wel naar eer en geweten, maar vaak leidt dat tot dubbel of onnodig werk.

Dit is zo’n klassiek geval van een bedrijf dat een mooi product maakt, waar mensen hart voor de zaak hebben en dat door onvoldoende inzicht in bedrijfsprocessen toch in de financiële problemen dreigt te raken. Het vervelende is dat dergelijke processen zo snel verlopen.  Het kost vervolgens veel tijd, energie én geld om weer in een gezonde positie te komen. Hiervoor zou veel meer aandacht moeten zijn, juist bij MKB-bedrijven. De opkomst van de parttime-controller voor het MKB kan een keerpunt zijn in deze ontwikkeling.

Een toegevoegde waarde die een parttime-controller aan het MKB te bieden heeft, is analyseren op welke manier het bedrijf met relatief eenvoudige middelen geld kan verdienen door de bestaande processen te doorlopen. De controller zal in bovenstaande situaties een scherper debiteurenbeleid invoeren, de voorraad terugbrengen en processen standaardiseren. Zo is het mogelijk om de hoeveelheid geld, nodig voor de bedrijfsvoering, te verminderen. Ten aanzien van het geven van kortingen dient op strategisch niveau over het gewenste commerciële beleid te worden nagedacht.

In deel 2 van ‘Parttime-controller voor het MKB is noodzaak’ ga ik in op rapportages en kengetallen.

Be Sociable, Share!

Er kan geen commentaar meer gegeven worden.

Admin - Sitemap - ContactMoor Financieel Management © 2011